Köhögés, sípolás, nehézlégzés, légszomj, fulladás, krupp, hörghurut, tüdőgyulladás - ijesztő tünetek és betegségek a szülők számára. Amikor ezek a tünetek, kórállapotok visszatérnek, elhúzódnak, vagy egyre súlyosabb formában jelentkeznek, a gyermekorvosi ellátáson túl további segítséget a gyermektüdőgyógyászati kivizsgálás és ellátás jelent.

uj-svabhegy-logo

Korunk népbetegsége az asztma, gyermekkorban a leggyakoribb krónikus megbetegedés, Magyarországon az egészséges gyermekek 7,5 %-át érinti. Azonban az asztmatikus tünetek hátterében számos, egyéb krónikus légúti betegség is meghúzódhat. A gyermektüdőgyógyász feladata, hogy kiderítse, valóban asztma vagy egyéb kórkép (krónikus bronchitisz, légúti fejlődési rendellenesség, hörgőtágulat, cisztás fibrózis, csillóbetegség) felelős az asztmatikus légúti tünetekért és panaszokért. Az alapos gyermektüdőgyógyászati kivizsgálás nyomán, az ok kiderítését követően beállított megfelelő terápiával és gondozással lehetséges megelőzni az állapotrosszabbodást, illetve a felnőttkori krónikus betegségek (pl. COPD) kialakulását.

Sok esetben a tüdőgyógyászati betegségeken túlmenően egyéb, a légzőrendszer krónikus megbetegedését előidéző gégészeti, gasztroenterológiai, immunológiai ok is meghúzódhat a panaszok hátterében. A gyermekpulmonológus ilyen esetekben a társszakmák szakorvosaival konzultálva pontosítja a diagnózist.

Intézményünkben az alapos kivizsgálás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a betegek rendszeres gondozására, mely során az állapotfelmérést, kezelést életmódbeli tanácsokkal egészítjük ki. A telemedicina lehetőségeit fejlesztve és kihasználva, módunkban áll a krónikus légúti betegséggel küzdő gyermekek és szüleik folyamatos támogatása is.

Az intézetünkben dolgozó gyermektüdőgyógyászok tapasztalata, képzettsége, folyamatos továbbképzése a garancia arra, hogy a krónikus légúti betegségekben szenvedő gyermekek tüdőgyógyászati szakorvosi ellátása maradéktalanul megvalósuljon.

rolunk