Obstruktiv bronchitis – asztmás hörghurut tünetei, vizsgálata és kezelése

Hörghurut – bronchitis
2016-07-22
A szénanátha és az asztma (asthma bronchiale) kapcsolata
2016-07-24

Az obstruktiv bronchitis egy olyan, gyermekeknél, többnyire csecsemő és kisdedkorban előforduló tünetegyüttes, amelynek fő jellemzője a légutak beszűkülése.

Az obstruktiv bronchitis tünetei

A hörgők beszűkülése miatt a gyermek kilégzése nehezített, préselve légzi ki a levegőt, légzésszáma emelkedett.  A kilégzés közben sípoló, búgó légzést hallunk (sípoló légzés néven is ismert), valamint sokszor a nehézlégzést megelőzően és azzal együtt is kínzó, száraz köhögés jelentkezik.

A tünetegyüttes hátterében számos ok állhat, de leggyakrabban vírus fertőzés kapcsán jelentkezik a csecsemőkben és kisdedekben. Ez az úgynevezett vírus kiváltotta obstruktiv bronchitis, más néven asztmatikus hörghurut az érintett korosztály tagjainak felében, életükben legalább egyszer megjelenik.

Amikor a kórkép nagyon fiatal életkorban jelentkezik

Fontos, hogyha nagyon fiatal életkorban, már 3 hónapos kor előtt jelentkezik, akkor a tünetek hátterében fejlődési rendellenességre is kell gondolnunk és a csecsemőt ilyen irányban is ki kell vizsgálnunk.

Ha a patológiai elváltozás az alsó légutak falában van, pl. porcgyengeség, amely kilégzés során a légút összeesésével járhat és szűkületet okoz, gyakran már születéskor észlelhetők a kilégzési nehezítettség tünetei.

A fejlődési rendellenesség érintheti a szív és a nagyereket, amely miatt a légutak kívülről nyomás alá kerülnek, de ilyen tüneteket okozhatnak a mellkasban előforduló térfoglaló elváltozások (pl.ciszták), amelyek szintén a légutakra nyomást gyakorolhatnak. Ezen kórképek felmerülése esetén, nyeletéses röntgen, kardiológiai vizsgálat, szükség esetén hörgőtükrözés, mellkas CT, MR vagy angio-CT vizsgálat elvégzését javasoljuk.

Az asztmás hörghurut koraszülöttek esetén

Koraszülötteknél jelentkező obstruktiv légzészavarnál felmerül a tüdő éretlenségéből eredő bronchopulmonális dysplasia (BPD) fennállása, erről viszont a szülő kikérdezése és a gondos anamnézis felvétel tájékoztat minket.

Súlyosabb tüdőgyógyászati kórképek (pl. mucoviszcidózis), is felléphetnek a tünetegyüttes képében, de ilyenkor általában más szervek tünetei és panaszai is megjelennek, vagy a betegség lefolyása, a kezelésre adott nem megfelelő válaszreakció miatt vizsgáljuk tovább a gyermeket.

Asztma a családban

Az obstruktiv bronchitis első jelentkezésekor még nem dönthető el, hogy a tünetegyüttes a későbbiekben asztmába torkollik vagy kisiskolás kor körül a tünetek elmaradnak. Azon betegeknél, akiknek a családi anamnézise asztma és allergia tekintetében negatív, és akiknél allergiás szenzitizációt nem tudunk igazolni, valamint a tünetek kizárólag csak vírusfertőzés kapcsán jelentkeznek, nagyobb az esély, hogy a betegség átmeneti, „kinövi” a gyermek a betegséget.

A hirtelen kialakuló, fertőzéses tünettel nem járó és a megfelelő kezelésre nem javuló esetekben mindig fel kell merülni idegentest félrenyelés lehetőségének és ez irányban is ki kell kérdeznünk a szülőt, hozzátartozót. Félrenyelésre utaló kórelőzmény, gyanú, vagy klinikai tünet fennállásakor a hörgőtükrözés mindig elvégzendő.

Ha a tünetek oka vírusfertőzés

A fentebb, nem a teljesség igényével említett, az obstruktiv bronchitis hátterében lévő okok elvetése, kizárása után különböző vírusfertőzésekre gondolhatunk, melyek leggyakrabban okozzák a kórképet. Ilyen pl. az adeno-, rhino-, parainfluenza és az RS vírus. Megemlítendő, hogy csecsemőkorban lezajlott RS vírus fertőzés után sokszor több éven keresztül visszatérően jelentkezhetnek az obstruktiv bronchitis tünetei.  Vírusfertőzés esetén a hörgőnyálkahártya gyulladása, ödemája, fokozott váladéktermelése, a légúti nyálkahártya- sejtek és csillószőreinek károsodása és a nyálkahártya sérülés következtében bizonyos irritatív receptorok szabaddá válása okozza a légúti tüneteket, a légúti szűkületet és a kínzó, száraz köhögést okozó hörgőrendszeri túlérzékenységet.

Az obstruktiv bronchitis kezelése

Az obstruktiv bronchitis eseteiben tüneti kezelésként hörgőtágítót, ß2 mimetikumot, legtöbbször szalbutamolt adunk a tünetek súlyosságának megfelelő gyakorisággal.

Visszatérően jelentkező, vírus fertőzés kiváltotta obstruktiv bronchitist 3-4 alkalom után már vírus indukálta kisdedkori asztmaként kezelünk, és megelőző szert állítunk be, melyet a betegnek folyamatosan, a tünetek hiányában is használnia kell. Preventív szerként alkalmazhatunk inhalativ szteroidot vagy a légúti gyulladás csökkentésében szintén szerepet játszó leukotrién receptorantagonistát, montelukaszt készítményt. A szerek használatától a tünetek ritkább jelentkezését, valamint előfordulásuk esetén enyhébb formában történő megjelenését várjuk.

A betegek kezelése során fontos a rendszeres kontroll vizsgálat, a megfigyelés, a gondozás, betegtámogatás. Amennyiben betegség lefolyásának követése során változik a beteg állapota, az intermittáló és/vagy folyamatos kezelést annak megfelelően lehet és kell módosítani.

Somogyi Éva
Gyermektüdőgyógyász, gyermekallergológus szakorvos