Krupp – vírusos gégegyulladás
2018-01-10
Gyermekorvosaink rendelése decemberben
2018-12-01

Ne fojtsd vissza a tüsszentésed, károsítja egészséged!

Ne fojtsd vissza a tüsszentésed, károsítja egészséged!

Hagyd, hogy tested végezze a dolgát, és megszabadítson az irritáló anyagoktól!

Tüsszentés

Tüsszentés során a hirtelen, gyors légkiáramlás akár 100 km/óránál is nagyobb sebességgel távolítja el a légutakat irritáló anyagokat (pl. kórokozók, porszemcsék, pollenek).

A tüsszentés a szervezetünk egyik fontos védekező reflexe. Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen irritáló anyag került az orrunkba, a szervezetünk meg akarja akadályozni, hogy az a felső, alsó légutakba, illetve a tüdőbe jusson.

Sokaknál a melegebb idővel és az allergiás tünetekkel együtt jelentkeznek tüsszentések. Az allergiás tüsszentések tipikus jele, ha kétszer-háromszor is tüsszentünk gyorsan egymás után. Ez azért van, mert a pollenek az allergiás egyéneknél az orr nyálkahártyájára kerülve bőséges, híg, vízszerű váladék képződését indítják meg. Ennek eltávolítása csak ismételt tüsszentéssel lehetséges.

Mi azt tanácsoljuk, hogy hagyjuk ezeket a sorozatokat, mert visszatartásukkal szervezetünk nem tud megszabadulni a káros anyagoktól.

Ha megfáztunk…

Megfázás, vírusos/bakteriális légúti fertőzések miatt is tüsszöghetünk.

Ilyenkor a kórokozók okozta nyálkahártya-gyulladás, illetve az ennek következményeként kialakuló váladékozás (kezdetben vízszerű, majd sűrű, akár sárgás-zöldes is lehet) okozza a tüsszögést. Ebben az esetben is igaz, hogy azért tüsszögünk, hogy a szervezetünk megszabaduljon a kórokozóktól és a gyulladás kapcsán termelődött váladéktól.

Azonban ilyen esetekben a tüsszentés a kórokozók továbbadásának forrása is lehet, ezt nevezzük cseppfertőzésnek.

A tüsszentés visszafojtása tehát egy fontos, védekező reflex kikapcsolását jelentheti.

Hagyjunk tehát a testünknek tenni a dolgát, vagyis ha kell, nyugodtan tüsszentsünk.

Fontos szabály azonban, hogy bármilyen okból tüsszögünk, mindig tegyünk a szánk és orrunk elé papírzsebkendőt. Minden papírzsebkendőt csak egyszer használjunk, használat után dobjuk ki, és mossunk kezet.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet