KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!
2017-12-18
Ne fojtsd vissza a tüsszentésed, károsítja egészséged!
2018-07-18

Krupp – vírusos gégegyulladás

„De honnan tudom, hogy krupp, vagy asztma?” – kérdi sokszor a szülő…

A két betegség tüneteit az „avatott fül” könnyen elkülöníti, bár sokszor együtt, vagy rövid időn belül egymást váltva jelentkeznek. Ezért van sokszor, hogy „az egyik orvos szerint kruppos, a másik orvos szerint pedig asztmás a gyermek. „Akkor kinek higgyek?” – kérdezheti a szülő.

A „típusos krupp” –ra jellemző, hogy éjszaka, hajnalban hirtelen, többnyire teljes jólétből arra riad a gyermek, a szülő, hogy csúnya, érces, ugató köhögés jelentkezik, légvételkor pedig befelé húzó légzés lép fel, néha rekedt a sírás, néha alig van hangja a gyermeknek. Láz többnyire nem kíséri a panaszokat.

A gége, a gége alatti terület ilyenkor hirtelen megduzzad, emiatt befelé nehezen megy a levegő.

Ezzel szemben asztmánál, asztmatikus hörghurut esetén az alsó légutak szűkülnek be. Ilyenkor nem annyira a nyálkahártya oedemája, duzzanata jellemző, hanem a légúti simaizom görcse okozza a tüneteket, emiatt befelé még csak – csak megy a levegő, de kifelé kevésbé, és sípoló légzést hallunk, szinte présel a gyermek.

A krupp kiváltó oka vírusinfekció. Az év bizonyos időszakában tavaszi, téli „nyálkás időben”) halmozottan jelentkezik.

Mi az első teendő krupp esetén?

Fontos, hogy nyissunk ablakot! A hideg levegő már önmagában nyugtató hatású, emellett a gyermek számára megnyugtató, ha a környezetében lévő felnőttek is nyugodtan viselkednek.  A kapkodás, a pánik fokozza a tüneteket, –a gyermek, mint kis „szeizmográf”, érzékeli a szülő félelmét.  Ha a gyermek látja a rettegést, érzi, hogy „nagy a baj”, fokozódik az izgalom, és ezzel együtt a krupp tünetei is rosszabbodhatnak, de ha látja, hogy a szülő biztosan tudja, mit tegyen, úgy ez a nyugalom már segít oldani a tüneteket.

A szülő akkor érzi „viszonylagosan” biztonságban magát, ha rendelkezésre áll egy jó rohamoldó terv.

Segítség lehet hideg Salvus vizes inhaláltatása, szteroid tartalmú végbélkúp, esetleg nagyadagú inhalációs szteroid alkalmazása. A gyógyszeres kezelés segít a gége nyálkahártya duzzanatának csökkentésében, ezáltal könnyebbé válik a gyermek légzése.

Kruppos gyermeknek nyugtató adása szigorúan tilos!

Az esetek többségében egy-két éjszaka még ismétlődhet a tünet, de többnyire enyhébb formában.

Sajnos a krupp visszatérése gyakori, de a növekedéssel többnyire ritkulnak, enyhülnek a panaszok.

Kruppos roham esetén mindig lássa a gyermeket orvos!

A krupp sokszor könnyen kezelhető, de lehet kiszámíthatatlan betegség is.

Ezért az első krupp esetén mihamarabb illetve a kruppos tünetek ismétlődésekor feltétlen lássa orvos a gyermeket. Fontos, hogy ha az első otthoni ellátás mellett javulás is látunk a gyermeknél, a lehető legközelebbi alkalommal vizsgálja meg gyermekorvos.  Nem javuló tüneteknél ügyeleti ellátás szükséges, illetve a mentőszolgálat segítségét is igénybe kell venni.

Ha néhány hetes, hónapos csecsemőnél tapasztalják a szülők a krupp tüneteit, vagy ha elhúzódóan javul, ha nyugalomban enyhül, mozgáskor fokozódik, ha láz kíséri, ha”nem úgy zajlik, mint eddig”, akkor is lássa szakorvos a gyermeket minden esetben.

Gégész, pulmonológus, gasztroenterológus bevonásával, speciális vizsgálatok lehetnek szükségesek az eredet tisztázásához- pl. veleszületett, szerzett légúti szűkület, reflux, idegentest stb. Ezekben az esetekben a kiváltó ok tisztázását követően az oki kezelés eredményezi a sokszor riasztó tünetek megszűnését.

Göndöcs Rita

Gyermektüdőgyógyász

Dr. Bánfi Andrea

Gyermektüdőgyógyász, orvos-szakmai vezető

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet