Ha a baba koraszülött…
2016-09-06
Vírusos fertőzésből gyermekkori asztma
2017-12-12

A légúti megbetegedések száma egyre inkább növekszik.  Különösen azért, mert a légzőrendszer van leginkább kitéve az állandó külső, mérgező hatású ingereknek, mint például a dohányfüst, az ipari és egyéb szennyező anyagok, a kipufogógázok, az allergének, a baktériumok, a vírusok, stb.

Ezek a hatások egyre gyakoribbak és ezáltal a szervezet immunrendszere túl van terhelve. Erre utalnak a következő tényezők is:

Szinte minden 10. gyermek és 20. felnőtt kezelésre szoruló légúti betegségben szenved. A gyermekeket legtöbbször a légzőrendszer fertőző betegségei miatt viszik orvoshoz. Felnőtteknél az időszakos munkaképtelenségnek és rokkantságnak leggyakoribb okai a légúti megbetegedések.

Biztosan mindenki ismeri a gyulladt torok és garat fájó érzetét, a nehézlégzést és a visszatérő, kínzó köhögési ingert.  Néhány nap múltán ezek a tünetek legtöbbször felerősödnek. A köhögési inger erős köhögési rohammá változik, a légzés még nehezebbé válik és mindez gyakran a mellkasban fellépő szorító érzéssel is jár. A köhögést néha köpetürítés, helyi fájdalom és légzéskor fellépő szörtyzörej kíséri, és ez rossz közérzettel, fejfájással, végtagfájdalommal és időnként lázzal társul. Gyakran előfordul, hogy a köhögési rohamok éjszaka lépnek föl, zavarják a pihenést, ennek következtében romlik a közérzet, a gyógyulás is csak lassabban következik be.

A száraz ingerköhögés és a fokozott nyáktermeléssel kísért köhögés lehet megfázás tünete, de önállóan is felléphet.

Mi a köhögés?

A köhögés a szervezet egyik fontos védekező reflexe, amely óvja és szabadon tartja a légutakat. A köhögési roham a légutakból lökésszerűen távolítja el az idegen testeket, a levegőből származó szennyező anyagokat és a nyákot. A köhögés előtt egy mély légvétellel a tüdő feltelődik levegővel, majd a hangrések bezáródnak és a mellüregben megnő a nyomás. Ezután a mellkas légzőizmai annyira összehúzódnak, hogy a hangrések hirtelen kinyílnak, és a levegő robbanásszerűen eltávozik. Ekkor a levegő 250 m/s sebességgel is áramolhat. Egy ilyen erős levegő-áramlás a legkisebb porszemcséket és szennyező anyagokat is kilöki a légutakból.

Mi a köhögési reflex oka?

A köhögési rohamokat az úgynevezett receptorok ingerlése váltja ki. Ezek a légutak nyálkahártyáján mindenütt megtalálhatók. A felső légutakban elsősorban a mechanikus ingerekre, pl. porszemcsékre reagáló receptorok vannak. A légutak mélyebben elhelyezkedő részeiben a vegyi anyagokra reagáló receptorok száma nagyobb, melyek mérgező vagy ingerlő gázok esetén aktívak. Ezeknek az ingerimpulzusai az agytörzsbe jutnak, és ha a kritikus értéket túllépik, az idegpályákon keresztül a légzőizmokhoz köhögési rohamot kiváltó parancsot küldenek.

Milyen betegségek járhatnak köhögéssel?

A köhögés tünet, amit számtalan betegség okozhat.

Leggyakrabban a köhögés hátterében a felső-, ritkábban az alsó- légutak gyulladásos megbetegedései állnak (például arcüreggyulladás, torokgyulladás, gégegyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás),  melyek kórokozói leginkább vírusok, baktériumok, ezeken kívül igen ritka esetekben gombák.

A dohányosok és az asztmások köhögése is a légutak gyulladására vezethető vissza. A mellhártyagyulladás és a tbc is köhögéssel jár. Főleg gyerekeknél fordul elő a húzó jellegű szamárköhögés, ellene már létezik kötelező védőoltás. Az idegentest félrenyelése, az allergia, az immuneredetű tüdőbetegségek, a reflux is köhögéssel járnak. Daganatos megbetegedések, vagy ezek áttétei is okozhatnak köhögést, de köhögéssel járhatnak különböző szívbetegségek is.

Vannak pszichés alapon jelentkező köhögések is.

Elsősorban azonban a megfázások kapcsán fordul elő köhögés, ez az „egyszerű köhögés” leggyakrabban vírusfertőzésből ered.

Kik az esendőbbek?

Veleszületett légúti betegek, alultápláltak, koraszülöttek (http://svabhegy.eu/koraszulottek-legzeszavarai/), rossz szociális körülmények között élők, „gyenge immunrendszerű” betegek, és több más, krónikus betegségben szenvedők – nagyobb rizikóval kapnak el egy-egy légúti infekciót és alakul ki náluk – hosszabb vagy rövidebb ideig – a köhögés.

Milyen módon előzhető meg a légúti fertőzés?

Szervezetünket többféle módon tehetjük edzetté, és az immunrendszer erősítésével csökkenthetjük a fertőzésekre való hajlamot.

Erre a következő lehetőségek kínálkoznak:

  • Nagyon fontos a dohányzás és a dohányfüstös környezet kerülése!
  • Rendszeres mozgás a friss levegőn, sportolás
  • Változatos és egészséges táplálkozás
  • A C-vitamin rendszeres  fogyasztása is fokozza a szervezet védekezőképességét.
  • Nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek a szaunázás is javasolt.

Mi a teendő, ha mégis megfázunk, elhúzódóan köhögünk?

Minden esetben orvoshoz kell fordulni, mert csak ő tudja megállapítani, hogy egyszerű megfázásról vagy komolyabb megbetegedésről van szó.  Egy rosszul kezelt bronchitis gyorsan súlyos légúti fertőzéshez vezethet vagy krónikussá válhat. Ennek kezelése sokkal nehezebb, idő- és költségigényesebb. Ha csak banális fertőzésről van is szó, orvosa ajánlhat olyan gyógyszereket, amelyek a tüneteket enyhítik, pl. a sűrű nyák elfolyósításával megkönnyítik a köhögést, vagy csökkentik a köhögési ingert. Időben megkezdett kezeléssel gyakran elkerülhető a fekvés és a munkából való kiesés. A tünetek súlyosságától függően önmagukban vagy kiegészítő kezelésként fizioterápiás gyógymódok is alkalmazhatók.

A gyermek szakorvos, különösen a gyermektüdőgyógyász tanácsot ad Önnek abban, hogy speciálisan gyermekének – az aktuális betegsége alkalmával – melyik kezelésre van szüksége.

Dr. Lengyel Tünde
Gyermektüdőgyógyász