Így védekezzünk a penészgomba ellen
2019-01-29
Mikor keressünk fel pulmonológust a gyermekkel?
2019-08-27

Itt a pollenszezon!

fűfélék

A pázsitfüvek pollenjei megjelentek a levegőben, amely az erre érzékenyek számára a már jól ismert kellemetlen tüneteket: orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést, könnyezést, szemkörnyéki duzzanatot okozva.

Pollenszezon

A fűfélék okozta pollenszezon május elejétől júliusig tart – ebben az időszakban dominálnak a levegőben ezen növények (komócsin-, csenkesz-, perjefélék, stb.) pollenjei, emiatt az erre érzékenyeknél allergiás, szénanáthás tünetek jelentkezhetnek. A szezonális szénanátha (allergiás nátha) az allergén megjelenésének idején okoz tüneteket az érzékennyé vált egyénekben – a virágporok koncentrációja ilyenkor magasabb a levegőben.

Keresztallergia

Azoknál, akik a fűfélékre érzékenyek, étel keresztreakciók is felléphetnek. Uborkára, cukkínire, banánra, dinnyére érzékenyek lehetnek a parlagfű allergiások, míg pázsitfű allergia esetén panaszokat okozhat az őszibarack, az alma, a körte, az ananász, a banán, a citrusfélék, a görög- és a sárgadinnye, a kivi, a zeller, a paradicsom, a sárgarépa, a cukkini, a szója és a földimogyoró.

Allergiavizsgálat

Azok számára, akik szénanáthás tüneteket tapasztalnak, ajánlott allergiavizsgálaton részt venni, ahol kiderül, hogy mely allergénekre érzékeny a páciens (például a fűfélékre). Az allergiavizsgálat eredményei esetleg előreelezhetik olyan túlérzékenységek kialakulását, amelyek még panaszokat nem is okoznak.

Egy új, molekuláris allergiadiagnosztikai eljárás során nemcsak az aktuális állapot rajzolódik ki, hanem arról is információt kapunk, hogy egy immunterápiás kezeléstől jó eredmény várható-e vagy sem.

Az allergiás tünetek rosszabbodhatnak, ezért fontos a beteg állapotának folyamatos nyomon követése, kontrollja. A beteg kezelését mindig a panaszai határozzák meg – természetesen figyelembe véve a laborértékeit.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet