Gyermekorvosaink rendelése decemberben
2018-12-01
fűfélék
Itt a pollenszezon!
2019-05-08

Így védekezzünk a penészgomba ellen

Így védekezzünk a penészgomba ellen

A penészgomba spórái az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki, de irritatív, gyulladáskeltő hatást is kifejthetnek a nyálkahártyákra. Hogyan védekezzünk a penészgomba ellen? Dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász válaszol.

Ha egy köbméter levegőben több mint ötszáz penészgomba-spóra található, az jelentősen fokozza az allergiás megbetegedések kockázatát.

Támad a penészgomba

A penészgomba szaporodásának kedvez a magas páratartalom: a penészgomba leggyakrabban nyirkos falakon, sarkokban, fürdőszobákban telepszik meg, de a szobanövények földjében is gyakran elterjed.

Allergizál

A penészgomba spórái a levegőbe kerülve okoznak allergiás tüneteket: vizes orrfolyást, szemviszketést, köhögést, tüsszögést, orrdugulást. Súlyos esetben asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek. Ezen kívül a penészgomba által termelt toxikus anyagok a nyálkahártyára lehetnek gyulladáskeltő, irritatív hatással: például az orra, a kötőhártyára vagy a tüdő léghólyagocskáira.

Ha penészgomba van a lakásban

Amennyiben a lakásunkban penészgombát találunk, a legfontosabb, hogy a penészesedés okát feltérképezzük és megszüntessük. Ilyen okok lehetnek például a falra felkúszó talajvíz, vagy a rossz hőszigetelés okozta hőhíd. Az ok megszüntetése után a penészes falat igen agresszíven kell kezelni annak érdekében, hogy a penészesedés ne jelentkezzen ismét. A kiújulás megakadályozása érdekében tartsuk a lakás páratartalmát 55% alatt.  Amennyiben a szobanövényeink virágföldjén fehér pöttyöket látunk, azt jelenti, hogy a penészgomba ott is elszaporodott. A penészgombára érzékenyeknek nem javasolt a szobanövények tartása – de legalábbis a hálószobában mindenképp kerülendő a növény. Amennyiben a penészesedés okát megszüntettük, használhatunk légtisztító berendezést a levegő szűrésére.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet