Légzésfunkciós vizsgálatok gyermekkorban
2016-09-06
Köhögés
2016-12-02

Információk bronchopulmonalis dysplasiában (BPD tüdőbetegség) szenvedő gyermekek szüleinek

 1. Mi a BPD ?

A BPD olyan krónikus tüdőbetegség, amely koraszülöttekben fordul elő és annál valószínűbb a kialakulása, minél korábban jött világra a baba. Akkor beszélhetünk BPD-ről, ha a 32. terhességi hét előtt született baba 28 napig, vagy még annál is hosszabb ideig igényel a légkörinél több oxigént.

 1. Mi okozza a BPD-t?

A BPD elsősorban azért alakul ki, mert a koraszülés megzavarja a tüdő genetikailag meghatározott méhen belüli fejlődését, és a baba fejletlen tüdővel jön a világra. BPD tüdőbetegségSzületése után előforduló fertőzés, gyulladás, tüdővizenyő tovább rontja a tüdő működését. Sok esetben az életmentő kezelések (a gépi lélegeztetés, oxigén) is hozzájárulnak a BPD betegség kialakulásához. A genetikai hajlamnak szintén jelentős szerepe lehet: a férfi nem és a fehér rassz fokozott kockázatot jelent.

 1. Hogyan ismerhetők fel a BPD tünetei?

Figyelje és ismerje meg a babáját nyugalmi helyzetben, és ami ettől eltér, jelezze az orvosának.

 • Szapora légzés

Számolja meg az egy percre eső légzésszámát nyugalomban, alvás illetve aktivitás közben egy hétig egészséges állapotában. Így látni fogja, hogy milyen alsó és felső értékek között mozog ez az érték alaphelyzetben. Betegség esetén ehhez lehet viszonyítani az akkor nyert értékeket. Egy csecsemőnek általában 30 és 40/perc a légzésszáma, míg egy év felett ez az érték 20-25/perc között mozog.

 • Nehézlégzés jelei lehetnek: az orrszárnyak mozgása, a szegycsont és a kulcscsontok közötti tájék, a bordák közötti rések, valamint a bordaívek alatti terület mély behúzódása.
 • A bőr kékes-szürkés elszíneződése, amelyet elsősorban a szája körül, az ajkakon, az ujjak végén lehet felismerni.

4. Hogyan kerülheti el a betegség fellángolását BPD-s babájánál?

 • Meg kell előzni a légúti fertőzéseket, amelyek tovább károsíthatják a növekvő tüdőket. Ezt a következő módon tehetik:
 • Gyakori kézmosás alkohol alapú géllel vagy szappannal és vízzel
 • El kell kerülni a beteg embereket, mert a légúti fertőzések többsége cseppfertőzéssel terjed! Ezért, amennyiben megoldható, ne adják a BPD-s csecsemőt bölcsődébe. Kerüljék a zsúfoltságot: ne vigyék a babát pl. bevásárló központokba sem.
 • A kötelező védőoltások mellett, 6 hónapos kor felett ajánlott az influenza elleni oltás. Ha a baba 6 hónap alatti, akkor a babával közös háztartásban élők (szülők, testvére) is oltandók.
 • RSV elleni védőoltás javasolt november és március között havonta minden BPD-s babának.
 • A baba közvetlen és távolabbi környezetében tilos dohányozni és védeni kell őt egyéb légszennyeződésektől is!
 • Fontos a baba biztonságos alvása Kemény, sima felületű matracon, háton vagy oldalára fordítva aludjon! Ne tartsunk az ágyában plüss játékokat, párnát.
 1. A BPD-s beteg gondozása egy képzett, orvosokból és betegtámogató egészségügyi dolgozókból álló csoport feladata, amely a szülőkkel közösen a baba egészségéért dolgozik a koraszülött intenzív osztályról való hazabocsájtása után is. A csoport tagjai:
 • Újszülöttgyógyász (neonatológus)
 • Gyermektüdőgyógyász (pulmonológus)
 • Házi gyermekorvos
 • Dietetikus, aki segít olyan táplálkozást felépíteni, amely mellett a baba testsúlya megfelelően gyarapszik
 • Védőnő
 • Szociális munkás

Intézményünk, a Svábhegyi Országos Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológiai Egészségügyi Centrum speciális rendelésén neonatológus-gyermektüdőgyógyász  vezetésével, OEP finanszírozott formában tudjuk biztosítani a BPD-s betegek gyermektüdőgyógyászati utógondozását.

A viziteken az általános, gyermektüdőgyógyászati vizsgálatok, terápia beállítása mellett lehetőség van légzésfunkciós vizsgálatok elvégzésére. A gondozás egyben a baba folyamatos követését, a légzőrendszer állapotromlásának megelőzését is szolgálja, így a későbbiekben kialakuló asthma bronchiale és egyéb krónikus légúti betegségek kialakulásának az esélye is csökkenthető.

Optimális, ha a baba a koraszülött osztályról hazakerül, mielőbb felkeresik intézményünket, annak érdekében, hogy a gondozás minél hamarabb elkezdődhessen.

Kérjük, keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Országos Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológiai Egészségügyi Centrum
1037 Budapest Bokor utca 17-21
www.svabhegy.eu

Bejelentkezés: 06 1 44 33 200 vagy a honlapon keresztül: http://svabhegy.eu/oep/kapcsolat/

Dr. Szabó Hajnalka PhD.
Neonatológus, gyermektüdőgyógyász, főorvos

Dr. Kovács Tibor 
Csecsemő –és gyermekgyógyász, orvosigazgató